her bireyin yaşamı , birbiini izleyen etkinliklein bir toplam_bütünü ya da bir etkinlikler sistemi , etkinlikler hiyerarşisidir.
bireyi toplumun karşısına koymak için pozitiflerin ortaya koyduğu ısrarlı çabalardan dolayı bu konunun üzerinde durulması gerekmektedir. bunlara göre, tıpkı bir hayvanın kendisini doğal çevresine uyumlu kılmak zorunda bulunduğu bir dış çevre sunar. insan etkinliği bu uyumun başarılı ya da başarısız oluşuna göre biçimlenmektedir. sözkonusu uyum, örneğin, onaylama, grubun bu etkinliğe karşı aldığı tavır biçiminde dolaylı da olabilir. ancak burada asıl sorun görmezlikten gelinmektedir. insan , toplumun içinde yalnızca etkinliğini uyumlu kılmak zorunda bulunduğu bir dış koşullar çevresini değil, aynı zamanda yine bu toplumsal koşulların bağrında bulunan etkinliğinin güdü ve hedeflerini , gerçekleşme araç ve yollarını da bulmaktadır ;
sözün kısası, orada, insan etkinliğini toplumun ürettiğini görür. kuşkusuz bu birey etkinliğinin, toplumsal ilişkilerin ve toplumsal kültürün yalnızca bir kopyası olduğu anlamına gelmez . burada çok karmaşık bir bağlantılar sistemi vardır ve bu bağlantılardan herhangi birinin diğerine kaba bir şekilde indirgenmesi sözkonusu değildir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder