11 Haziran 2010 Cuma

endropi kanunu

Dünya ile ilgili daha önce yapılan kozmonolojik açıklamaların , endropi kuramının da yaptığı gibi , insanın önce ideal bir konumda olup ardından sürekli kötüleşen bir duruma düştüğünü ileri sürer. Altın çağ , Çennet Bahçesi , Tanrılar Çağı , ... hepsi de şu anın sefaletinden uzaklardaydı. Yaşamın bir Düşüş olarak görülebilecği düşüncesi ,insan imgeleminin içkin bir ögesidir.
Gitgide artan entropi süreci ölüm-sıcaklığı ile sona erer. Entropi kuramı , zamanı hep bir ayraç olarak görür ve bu ayraçtan önce ya da sonra neyin gelip gelmeyeceği konusunda söyleyecek şeyi olmadığı gibi söyleyebileceği şeyleri de es geçmiştir. Entropinin masumluğu işte bu arada yatar.
Bugün, Batı'da kapitalizm kültürü bir kültür olma savını terk edip Anlık-Pratik uygulamalara dönüşürken, zamanın kudreti karşı konulamaz bir yok edici olarak gösteriliyor. Gezegenimiz dünya evren bir çöküş içinde. Düzensizlik geçen her zaman birimiyle daha da artıyor. Hiçbir eylemin yer almayacağı , azami entropi durumuna ölüm-sıcaklığı adı veriliyor.
Budha düşüncesinde de bir entropi yaklaşımı vardır. Budha, "Bileşik olan heşeyin eninde sonunda çözüleceğini, dağılacağını" söyler. Budha'ya göre bu, evrensel bir yasadır ve istisnası yoktur. Entropi yasasındaki evrensel "düzensizliğe gidiş" olgusu, Budha düşüncesinde de yer almaktadır. Ayrıca Bud...ha düşüncesince, bu düzensizliğin ardından yeniden düzenlilik geleceği öngörülmemiştir. Bu alan Batı düşüncesinde Kaos kuramları, Doğu düşüncesinde ise Tao açılımlarında ele alınır.
Entropi kanunu belki de insanların yer yüzünde keşfettikleri en büyük kanunlardan biridir. Bu kanun en güzel tariflerinden bir tanesi "Kainatta Herşey, kendini minimum enerji ve max. düzensizliğe çekmek ister." şeklindedir. Aslına bakarsanız tanımdaki "max. düzensizlik..." kavramı da bir "düşük enerji" eğilimini ifade eder ancak kanunun biraz daha anlaşılabilir olması için güzel bir ilavedir. Yani aslında gerçek tanım şudur. "Kainatta her şey kendini minimum enerjiye çekmek ister." Bu kanun kainatın her yanında o kadar çok gözümüz önündedir ki örnekleri saymakla bitmez. Bir kaç örnek verelim. Ör 1 : Yukarıdan bırakılan bir taş, aşağı düşmek ister. Çünkü aşağı dediğimiz nokta, yukarı dediğimiz noktadan daha düşük bir enerji seviyesine sahiptir. Ör 2 : Demir bir kaba sıkıştırılan bir gaz dışarı kendini atmak ister. Çünkü dış ortamdaki gazlar daha düzensizdir. Ör 3 : Baskı ile kontrol altına alınan toplumlar o baskıyı kırmak isterler. Çünkü baskı onları bir düzene sokmak ister ancak toplum daha düzensiz olmak ister.
John Berger ENTROPİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder