23 Temmuz 2010 Cuma

modernliğin sonuçları

postmodern durum, bizleri, bilinen geçmişi ve tahmin edilebilir geleceği olan varlıklar olarak tarih içine yerleştiren kapsamlı 'olaylar dizisi'nin , o 'büyük anlatı'nın uçup gitmesiyle ayırt edilir. postmodern bakış açısı, bilgiye yönelik hetorejen görüşlerin çoğunluğunu kabul eder; bilimin burada ayrıcalıklı bir yeri yoktur. bir postmodernlik dönemine girmek yerine , modernliğin sonuçlarının eskisinden daha çok radikalleştiği ve evrenselleştiği bir başka döneme doğru gidiyoruz. modernliğin ötesinde oluşmakta olan yeni ve farklı bir düzenin ana hatlarını algılayabiliriz; bu düzen 'postmodern'dir , ama , şu anda birçokları tarafından 'postmodernlik' olarak adlandırılandan da oldukça farklıdır.
modernliğin üç temel kaynağı, her biri diğeriyle bağlantılı olmak üzere , ayırt edilmiş bulunmaktadır.
bunlar ;
1-zaman ve uzamın(yer) ayrılması, bu , sınırsız ölçekte zaman-uzam uzaklaşmasının bir koşuludur. zaman ve uzamın kesin biçimde dilimlenmesinin yollarını sağlar .
2-yerinden çıkarma düzeneklerinin gelişimi , toplumsal sistemlerin yerinden çıkarılması, toplumsal ilişkilerin yerel etkileşim bağlarından 'kaldırılması ' ve sonsuz uzaklıktaki 'zaman-uzam' boyunca yeniden yapılandırılması
3-bilginin düşünümsel temellükü; toplumsal yaşama ilişkin sistematik bilgi üretimi , toplumsal yaşamı geleneğin değişmezliklerinden uzaklaştırarak sistemin yeniden üretiminin bütünleyici bir parçası durumuna gelir.

burada ele alındığında, modern kurumların bu üç özelliği modern dünyada yaşamın neden dikkatlice yönlendirilen ve ustaca sürülen bir araba içinde olmaktan çok hızla giden büyük bir 'juggernaut (Hint mabudunun ismi; eskiden tekerleklerinin altına atılarak insanların kendilerini ezdirdiği bu mabudun heykeli; insanın kendisini körü körüne feda etmesini gerektiren inanç. )' üzerinde olmaya benzediğini açıklamaya yardımcı olacaktır.
kaynak/modernliğin sonuçları-anthony giddens

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder